Начало » Пловдив – исторически блясък и сцени на модерна култура

Пловдив – исторически блясък и сцени на модерна култура

by For me
0 коментар
Plovdiv-istoricheski

Ако не си посетил Пловдив, пропускаш множество срещи с националнокултурно наследство и форми на нова култура. Град на хилядолетно време и грамада от състояния. Пулпудева, Филипопол, Тримонциум, та до съвременния Пловдив, е географска реалност и пространство на история, факти и процеси.

Високогласно идва интонацията от Античния театър и солово партниращия му Римски стадион. Грациозната фигура на агората. Одеонът и базиликите! Разнопосочни минувачи по дългата Главна, магазини с различни брандове, а на метри от тях бариера, регулираща автоподстъпа към Старинния град, тротоари за туристи. И сякаш оттатък бариерата влизаш в друго измерение. То не само те издига и ти дава възможност да видиш града от различна оптическа перспектива, а да усетиш енергията на хълма…

Къщи на възрожденци, Етнографски музей, напомнящ стилове на ежедневието и реалности от възрожденския и следосвобожденския живот. Сцени на модерна култура – концерти, фестивали, кино на открито. Потатяш се в магията на операта, в пъстроцветието от декори, жанрове и тембри.

Изправила снага, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство десетилетия впръсква свежи струи в запазването и модернизацията на българското фолклорно изкуство. А в ново време наред с това развива и много от съвременните изкуства.

Ансамбъл „Тракия” – музика, песен и танц, слети в него, му дават позиция в линията на културните емблеми.

Художниците! Пловдив е наричан град на художниците. Някакъв таен заряд от изворите на вдъхновението сякаш показва на голям екран палитрата от майстори на живописта, у които може да видиш традиционния факт на родното, претворен художествено, да доловиш иновации и стилови техники, отвеждащи към модернистични линии в световното изкуство.

 „Капана”, макар и зона на (творчески) индустрии, далеч не е индустриален. Друг въздух, друга атмосфера на визуална реалност и композиция от геометрия, архитектура и цветоструй…

Влизането в Цар Симеоновата градина е унес из приказен парк, предлагащ възможността да чуеш нощно пеещите фонтани.  Да потънеш с музика във воала на романтика от изобилна нежност и тонизиращ релакс.

Мъдростта на вековете, събрана в Народна библиотека „Иван Вазов”, е потвърждение за всичко онова, което е ставало в този град през втората половина на XIX, за важната будителска роля на Геров, Груев, Данов и компания в просветното развитие, дало тлъсък и могъщество за интелектуално надмощие.  

Европейската столица на културата 2019 носи името Пловдив, а той ветрилообразно покани Европа, европейското и чужденци от различни континенти да видят, усетят и запазят впечатления от картини, които времето е създало и обогатява, а публиката ги аплодира! Пловдив влиза в топ 5 на най-добрите европейски дестинации и е топдестинация за културен туризъм!

Може да харесате още

Остави коментар