Начало » Аз-ефективност – как да не отлагаме живота си

Аз-ефективност – как да не отлагаме живота си

by For me
0 коментар
Аз-ефективност -как да не отлагаме живота си

Един от основните психологически фактори, който насочва нашето поведение към ефективно действие, е Аз-ефективност. Изразява се в оптимистичното вярване в собствената ни способност да се справяме с нови или трудни предизвикателства.

Защо ми е трудно да действам?

Защо се страхувам да предпиема действие?

Какво ме спира?

Ако вярваме силно, че можем да се справим с дадена предстояща задача, тоест да имаме висока Аз-ефективност, тогава е вероятно да работим за постигането й. Ако се чувстваме уверени, че можем да преодолеем предстояща заплаха или предизвикателство (например изпит), по-вероятно е да тръгнем към тази заплаха, отколкото да я избегнем. И обратно – ако имаме съмнения в себе си, тоест ниска Аз-ефективност, може да се колебаем да действаме.

Ето правило за самоценка на Аз-ефективността по отношение на специфично поведение: „Убеден съм, че мога … (да извърша действие) дори ако … (спънки)”.

Защо имаме ниска Аз ефективност?

Липсата на подкрепа или твърде критични родители са характерни причини. Тъй като сме били рутинно подкопавани или унижавани в детството, ние пренасяме тези негативни чувства в зряла възраст. Преживяването на травматично събитие също може да бъде причина. Изживяването може да е било толкова ужасно, че да се страхуваме да не се провалим в други неща. Ние носим този страх дори години по-късно. Може да изпитваме някои или всички от следните симптоми, ако се страхуваме от провал:

  • Нежелание да се опитват нови неща или да се включват в предизвикателни проекти;
  • Само саботаж – например отлагане, прекомерна тревожност от неуспех;
  • Ниско самочувствие – често използване на отрицателни изявления, като „Никога няма да бъда достатъчно добър, за да получа това повишение“ или „Не съм достатъчно умен, за тази позиция“;
  • Перфекционизъм – готовност да опитваме само онези неща, за които знаем, че ще завършим перфектно и успешно.
  • Много често страхът от провал е по същество страх от срам. Ние сме мотивирани да избягваме провала не защото не бихме могли да се справим с основните емоции на разочарование, гняв и тъга, които съпътстват такива преживявания, а защото провалът също ни кара да изпитваме дълбок срам. Срамът е психологически токсична емоция, защото, вместо да се чувстваме зле от нашите действия (вина) или нашите усилия ( съжаление ), срамът ни кара да се чувствам зле от този, който ние сме.

Как можем да повишим Аз-ефективността?

Първо, да подобряваме вярването в Аз-ефективността чрез лично постижение. Правим малки стъпки, които е вероятно да бъдат постигнати успешно. След това си даваме положителна обратна връзка (самонаграда), за да засилим това преживяване на успех и да се самонасърчим към преодоляване на следващите по-трудни стъпки. Накратко, поставяме си задачи с повишаваща се трудност и се награждаваме или насърчаваме за нов опит, всеки път при успех, респ. при провал.

Вторият източник на Аз-ефективност е чуждият опит или наблюдението на другите. Когато сме свидетели на това – как други хора (подобни на нас самите) успешно се справят с трудна ситуация, социалното сравнение и имитацията на поведението могат да засилят вярванията в Аз-ефективността.

Трето, но с по-малка сила, вярванията в Аз-ефективността може също така да бъдат променени чрез словесно убеждаване от друг. Този вид убеждаване може да засили Аз-ефективността ни за успешно справяне със задачата.

В заключение, всички ние започваме пътуванията си за духовно пробуждане с някакво дълбоко и висцерално духовно призвание. Нашето призвание може да бъде интензивен огън в нас, който гори за действие, или може да е тих, но упорит глас, който интуитивно ни тласка напред. „Нещо не е наред“, „Трябва да има още …“ „Каква е целта на живота ми?“ „Защо страдам?“ Във всички случаи, духовното пътуване ни освобождава от страха. То ни кара да приемем любовта към себе си. А тази любов е безстрашна!

В света на аз-ефективност дарителски ни поведе Ирен  Велкопулос

Може да харесате още

Остави коментар