Начало » Блясъкът на Първия балетен конкурс в света

Блясъкът на Първия балетен конкурс в света

by For me
0 коментар
Блясъкът на Първия балетен конкурс в света

Ще се „намери“ ли новата МАСАКО ОЯ?

Прекрасна вечер, 30 юли 2018. Летен театър.  Атмосферата на това място създава усещането да се чувстваш привилегирован.

Били сме в Античния римски амфитеатър в Таормина, Сицилия, Арена ди Верона, на Античния театър в Пловдив, Античния римски театър в Несебър…

Цялата сцена на Варненския летен театър е потънала в зеленина. Тази свежест и стъпаловидните зелени нюанси сякаш изпълват душата ти със спокойствие и топло очакване!

На сцената се чества 80-годишнината на Владимир Василиев! Обещахме си приятелките да отпразнуваме нашата 60-годишнина заедно през 2020! Да, но не успяхме… Нямаше го балетния конкурс! Липсва финансова помощ от страна на Министерството на културата и Община Варна…

Галаконцертът на участниците! Най-ярките звезди на световния балет са носители на награди от Варненския балетен конкурс, наричан и Олимпиада. Забележително – това е първият балетен конкурс в света!

На неговата сцена са танцували, блестели и българската публика се е наслаждавала на големите звезди на световния балет! В международното жури сме виждали голямия хореограф на съветския балет Юрий Григорович, кубинката Алисия Алонсо, Галина Уланова, историята на руския балет! И световноизвестния с ролята на Спартак ВЛАДИМИР ВАСИЛИЕВ!!!

Първото издание е през 1964. Единственият носител на Grand Prix  и златен медал е Владимир Василиев. Негова партньорка е прекрасната Екатерина Максимова, получила златен медал. Нашите блестящи балерини КРАСИМИРА КОЛДАМОВА И КАЛИНА БОГОЕВА печелят сребро и влизат в историята на българския балет!

1965 година. Още една двойка с па де дьо от Диана и Актион  –  златен медал за Наталия Безсмертнова и Михаил Лавровски.  Златен медал печели и голямата Наталия Макарова!!!

1966 – печели Михаил Баришников, големият божествен Михаил, на когото целият западен свят и досега се прекланя!!!

1970 – Ева Евдокимова печели златен медал. Нашите звезди Евгения Кръстева и Бисер Деянов – сребърен медал.

1974 – Бисер Деянов печели златен медал.

1976  – ПЪРВИЯТ КОНКУРС, на който имахме персоналната възможност да се насладим. И тази страст остана за цял живот!

Дете в провинциалната балетна школа, но с много добра техническа подготовка. Сякаш тези вечери Вселената беше подредила всичко по на най-добрия начин. Божествената Силви Гилем танцува хореография на самия Морис Бежар! Златен медал и вкусът на голямото балетно изкуство от Запада.

1978 – Елизабет Плател, френската школа, известна наравно с руската балетна школа, Владимир Деревянко – специалната награда. Имена, останали в съзнанието на едно дете за цял живот!

1980 – Станислав Исаев и Алла Ханиашвили. Тя танцува вариация на черния лебед от „Лебедово езеро“! Приличаше на извънземна.

Евелин Харт в па де дьо от втори акт на балета Жизел! Въздух и феерия!

И ОЩЕ ИМЕНА – ДМИТРИЙ СИМКИН, ПАТРИК  ДЮПОН, МАСИМИЛИАНО ГЕРА, ВЛАДИМИР МАЛАХОВ, КОКО МОРИШИТА….

ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗВЕЗДИ:  ВЕРА КИРОВА, ЯСЕН ВЪЛЧАНОВ, МАРИЯ ИЛИЕВА, РУМЕН РАШЕВ. ОТ ПО МЛАДИТЕ ИМЕНА ВЯРА НАЧЕВА, ДИЛЯНА НИКИФОРОВА, БОЙКО ДОСЕВ, АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ….

Нека останем с тайната надежда, че ще се „намери“ една МАСАКО ОЯ, „малката“ ГОЛЯМА ЯПОНКА, която беше дълги години благотворител на Варненския балетен конкурс!

Какъв е смисълът от трупането на материални блага, ако не си в състояние да споделиш с ближния и да помогнеш в създаването и укрепването на Красотата и Любовта в живота?

ИЗКУСТВОТО УЧИ ЧОВЕКА ДА ЖИВЕЕ ПРАВИЛНО!

Благодарим за дарената информация на

Весела Иванова и Светла Денчева

Може да харесате още

Остави коментар