Начало » Въздействието на ЙОГА в света на нашето дете

Въздействието на ЙОГА в света на нашето дете

by For me
0 коментар
Въздействието на ЙОГА в света на нашето дете

Продължение

Прекрасно е, че в уникалността е нашата неповторимост! ЙОГА учи децата да не гледат какво прави другарчето до тях. Кара ги да вдишват дълбоко и дори в някои моменти да затворят очички, да се потопят в хармоничния свят на вътрешното „аз“. Децата се раждат с това знание. В ежедневната си игра те използват йога пози. ЙОГА е вдъхновена от живата природа и децата се научават как да имитират различни животни, заемайки пози, чиито образи са често на животни. Една от най-важните пози за стягане на гръбната и коремната мускулатура е позната като „КОБРА“ и нея почти всички малки деца използват в игрите си.

В тази йога поза те поглеждат нагоре, с това придобиват гъвкавост на гръбначния стълб, масажират очните ябълки. Дишането в „КОБРА“ увеличава капацитета на белите дробове, стимулира се функцията на нервус вагус, най-големия нерв в човешката нервна система. Йога стимулира обмяната на веществата, стимулира всички жлези с вътрешна секреция и подобрява жизнената функция на вътрешните органи…

Едновременно с работата върху физическото тяло ЙОГА стимулира правилното функциониране на нашето енергийно тяло, правилния поток на енергия. Дълбоките вдишвания захранват мозъка с кислород.

Още в трети век преди Христа е написано едно от фундаменталните произведения за ЙОГА, наречено „Йога Сутра“, с aвтор Патанджали. В него той разкрива осемстепенната пътека на ЙОГА, обхващаща няколко много сериозни въпроса. Отговорите на тези въпроси убеждават още повече защо ЙОГА е полезна за съвременния човек и за развитието на децата в нашето общество!

Първата стъпка е етичната дисциплина, основаваща се на ненасилие, истинност, честност, непривързаност към материалното, чистота на всички нива, установяване на живот в настоящия момент и вяра в божественото, от чиято частица всеки носи в себе си.

Втората стъпка е ‘правилно движение’, наречено Асана. При него тялото остава спокойно и неподвижно за момент, като стимулира контролирането на ума и енергията.

Третата стъпка е дихателната техника. Това всъщност е контролът върху жизнената енергия. Дишането, неговият ритъм и дълбочина влияят върху състоянието на здравето, съзнанието и емоциите.

Следващите стъпки са към концентрация и медитация.

Дори и всичко това да ви се струва изключително непонятно, ще споделя с вас опит от изследвания в други държави. На много места по света има организации, които искат да разпространяват ЙОГА в образователната система. В Англия е направен експеримент. В едно училище осемгодишни деца са поставяни седнали в лесна поза всеки ден за 15 минути със затворени очи. Преподавател по ЙОГА им прави лека и подходяща за възрастта водена медитация.

Да поясним какво означава това. Чрез въображението си децата пресъздават в своето съзнание приятни места, на които си представят колко щастливи се чувстват. Това действие на медитация е повтаряно всеки учебен ден за период от една учебна година. В края на учебната година наблюдатели педагози и психолози констатират, че всички деца, участващи системно във водената медитация, имат по-добри резултати в учебния процес, по-добри отношения със съучениците и учителите, по-добри отношения с родителите и другите членове на семействата! Това не е шега, а научно доказана практика, и то само за петнадесет минути дневно занимание.

Представете си какви ще бъдат резултатите за вашето дете, ако то научи тялото си да се движи правилно, да приема питателна и здравословна храна, ако увеличава капацитета на белите дробове, укрепва мускулатурата и опорно-двигателния апарат.

Ако вашето малко или подрастващо дете попадне в ЙОГА КЛАС, никой няма да го занимава с дълбокомислени цитати или сложни учения. Независимо че ЙОГА дава възможност за дълбоки сфери на личностно самоусъвършенстване, най-голямата цел на Йога е да се научим да се наслаждаваме и да се радваме на живота. Това става чрез правилното себеотпускане, което се практикува след поредица последователни пози, правилното дишане – дълбоко и ритмично по време на цялата практика, както и запознаване с положителни утвърждения. Например децата трябва да направят поза ‘Войн’ и учителят по ЙОГА им казва: „Нека сега да направим най-силната поза и всеки от вас да се убеди в безграничната си сила и мощ!“. Ако трябва да направим поза ‘ЛЪВ’ , то учителят ще каже: „Я да видим сега най-силния цар на животните – нека ръмжим като силни лъвове!“. В йога практиките присъстват звуци, които карат децата да свикват с вибрациите на звуците. Откриват колко интересен е светът на думите и колко въздействащ може да бъде той върху тях.

Опитайте, дайте шанс на детето си да се доближи до своето вътрешно АЗ!

Позволете на ЙОГА да влезе в живота Ви!

Благодарим на Мила Димитрова за дарената информация

Може да харесате още

Остави коментар