Начало » Въздействието на ЙОГА в света на нашето дете

Въздействието на ЙОГА в света на нашето дете

by For me
0 коментар
Въздействието на ЙОГА в света на нашето дете

За детето си подбираме най-добрата храна, обличаме го в чисти и удобни дрехи, избираме му най-доброто училище, водим го на спортове, играем с него и му обръщаме внимание…

Можем ли да направим още нещо?

ДА, можем!

Въведете детето си в приказния и съвършен свят на ЙОГА! Ако самите вие не познавате ЙОГА, то тук ще ви запозная с огромните ползи, които носи за децата!

Възникнала в дълбока древност, преодоляла трудностите на времето и пренесена от Изтока, Йога е най-древната наука за личностно самоусъвършенстване и себепознание. Мнозина се насочват към ЙОГА поради различни причини – едни имат болки в гърба, други нужда да поддържат гъвкаво и стегнато тяло, за трети е необходимо нещо различно.

Когато човек попадне в тази среда, в началото му се струва ново и интересно. Независимо от мотивите, тласкащи новодошлия в ЙОГА, по-важното е, че ЙОГА дава пътя за постигане на целите, които си е поставил човек. Отначало виждаме само физическите пози, но постепенно, с редовната ЙОГА практика, започваме да се усещаме по-щастливи, по-здрави, изпълнени с повече любов и жажда за радост в живота. Чрез ЙОГА доближаваме едно дълбоко себепознание. ЙОГА свързва, управлява и контролира ума, духа и тялото в единно цяло. ЙОГА разглежда емоциите като комбинация от мисли и енергия. С йога можем да се научим да фокусираме емоциите като лазерен лъч и те да имат огромна мощ. Новата медицина доказа, че именно нашите емоции са свързани с всички болести на физическо ниво. ЙОГА обаче балансира ума и по този начин утвърждава положителните мисли. ЙОГА създава изключително големи нравствени ценности. Йога изгражда волята и търпението. ЙОГА ни учи да уважаваме и обичаме тялото си. Интересно е, че след само един час практика на класическа ЙОГА възрастният човек се чувства много различно. Изведнъж започва да чува по-добре нуждите на собственото си тяло, научава се да приема и разбира света и да мисли по-положително. ЙОГА намалява стреса и той отстъпва мястото си на щастието!

Веднага възниква въпросът защо аз трябва да избера ЙОГА ЗА МОЕТО ДЕТЕ?

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЙОГА И ОСТАНАЛИТЕ спортни инциативи, кръжоци или други прояви, в които детето ми може да участва?

Абсолютно доказано е, че ЙОГА влияе много на физическото тяло. Укрепва го, като развива мускулатурата, подобрява гъвкавостта, увеличва способността на ума да се концентрира или фокусира в изпълнението на позите. Йога подобрява и увеличава капацитета на белите дробове. Помага за детоксикация на натрупаните токсини. Въпреки че децата ни са малки, те прекарват много време в седящо положение и на закрито, без да изразходват цялата си енергия. Бичът на съвременното поколение е компютризирането. От изключителна важност е да осигурим на децата си правилно движение. Разбира се, детето ви може да се движи, ако го запишете на футбол или на лека атлетика, на балет например. И тук възниква една от най-големите разлики между ЙОГА и всички останали активности – в ЙОГА няма състезателен елемент, а децата притежават вродено чувство за състезание. Те искат да бъдат първи. Да, това не е лошо. Нека обаче да обърна внимание какво става в психиката на детето, ако се окаже, че то не е първо в нищо. Свикнали сме с оценки и сравнения. Майката казва: „Ето, виж, Иванчо има шестица, а ти – четворка! Защо така?“. Сравнението е почти равносилно на наказание на подсъзнателно ниво. Ако ние се сравняваме само със себе си, можем да видим как бавно вървим напред и постигаме резултат в нещо. Точно това е една от най-съществените разлики в ЙОГА. Когато детето ви посещава клас по ЙОГА, то няма да бъде оценявано или сравнявано с никого. Единствено важно е доколко тялото на детето му позволява да влезе в съответната поза, но без никакво насилие. ЙОГА засилва гъвкавостта на тялото и предотвратява образуването на травми.

Когато се елиминира състезателният елемент, децата започват да се приучават на толерантност към себе си и към останалите. Защото в ЙОГА ние разбираме своята собствена индивидуалност!

Следва продължение

Благодарим на Мила Димитрова за дарената информация

Може да харесате още

Остави коментар