Начало » Семейното възпитание

Първа статия от поредицата Доброто възпитание – луксът на XXI  век

В годините възпитанието се променя, а днес семейното възпитание губи от стойността си. Родителите дават на на децата си право на всичко, превръщат ги в принцове и принцеси. Респектът, уважението към по- възрастните започва видимо да липсва.

Представяме модел на  семейно възпитание във фамилия на педагози.  Започваше се с учтивия поздрав „Добро утро!”, макар и да си недоспал и в недобро настроение.

Следва подредба на леглото, смяна на пижамата с дневните дрехи. Навик за хигиена на дрехите и любезен поздрав за настроение. Това е доста важно да се усвои в детството.

След основните хигиенни навици идва благодарността към по-големите, погрижили се за закуската, че са я осигурили. Ако тръгваш за училище, бъди чист, с излъскани обувки и сресана коса. Спретнатият външен вид е доказателство за усет, поведение и добро възпитание.

Където и да си – в  рейса, трамвая, на път за училище, поздравявай любезно! А ако някой е ядосан на света, подмини.

Когато отидеш на училище, бъди любознателен в усвояването, проявявай засилено любопитство. Като контактуваш  с учителите си, проявявай вежливост, отнасяй се с респект!

Имаш ли проблем в училище, сподели с родителя и помоли за помощ. Хората в семейството биха направили всичко по силите си, за да си добре. Казват ли ти, че дадени деца не са твоите приятели или събеседници,  вслушвай се! Родителите виждат и преценяват твоята емоционалност и капацитета за анализ на ситуацията по-добре от теб. Когато вкъщи ти изговарят истина, която обаче  не ти харесва и не ти е изгодна, помисли и разсъждавай! Може би имат това право – те те отглеждат и щом си подрастващ, носят отговорност за твоите действия и постъпки. Уважавай баба ти и дядо ти: дали са живот на твоите родители, благодарение и на тях си на този свят. Интересувай се от рода си и изучавай семейните истории.  Домашната среда формира и в израз на любов и емоции с прегръдки, целувки и нежност.

Ако сте много буйни и емоционални, доверете се на преценката на родителя си за спорт или изкуство, където да извадите енергията и да създадете здравословни навици, изграждащи силен дух. Ще имате и здраво тяло!

Може да харесате още

Остави коментар