Начало » Богатството на юни

Богатството на юни

by For me
0 коментар
богатството-на-юни-

Колко топлина, багри и светлина, аромати притежава и ни дарява този прекрасен месец – с богатството на юни! Благословение е дългият ден през него. Да седнеш до прозореца и да четеш на дневната светлина почти до 21 часа!…

Цъфнал е белият бъз, обожаван за чай! Липи в цвят и аромат (по улиците на големи и малки градове, в градинки на междублокови пространства)!

Еньовден придава много в богатството на юни! Да набереш преди изгрев слънце бял равнец, лайка, жълт кантарион, смрадлика, еньовчето, мащерка, лавандула, невен, здравец, листа от ягода, листа от тесен живовляк, цвета на липата (надалече от населените места, че събират тежките метали…)! Българските традиции, свързани със събирането и съхраняването на билките, сме ги усвоили от нашите баби и поколения наред се лекуват с изсушени билки.

24 юни, денят на erba di San Giovanni (билките на свети Йоан), в Италия е и празник на билката iperico (хиперико, или жълт кантарион) – лекува се депресия, умора, липса на сън и на апетит! 

БОГАТСТВОТО НА ЮНИ Е ВЪВ ВСЕКИ БЛЯСКАВ СЛЪНЧЕВ ЛЪЧ, ВЪВ ВСЯКА ПЕСЕН НА ПТИЦА, ВЪВ ВСЯКА ТОПЛА ВЪЛНА НА МОРЕТО ЗА ПЪРВИТЕ ГМУРКАНИЯ! 

Месец, изпълнен с ценност от мигове!

И сякаш усмивките на дългите дни се предават на нас за ново впускане в радостта на живота! С богатството на юни!

Може да харесате още

Остави коментар