Начало » На лов за Коледен дух

На лов за Коледен дух

by For me
0 коментар

За някои Коледа е религиозен празник и се свързва с рождението на Спасителя. За други Коледа отдавна е загубила религиозното значение, но остава вдъхновяваща. Какво има в този грандиозен празник, че притежава толкова дълбоко и резониращо послание?

Подаръците, парите, забавленията и изобщо в комерсиалността ли се крие магията му?

Истината е, че Коледа еволюира… Тя се превърна във време за семейството и приятелите – да се събираме заедно и да бъдем заедно. Превърна се в ден на любов, време за споделена близост. Коледните звънчета напомнят да се върнем към най-истинските си ценности, фокусирайки се върху хората, които обичаме. Коледната звезда показва новата светлина, идваща да разсее тъмнината. А знаем за твърде много тъмнина в нашия свят днес.

Забележително е колко сме изолирани независимо от всички начини, по които се свързваме. Целогодишно страдаме от самота и изолация. Откъснати сме от себе си. В духа на времето сме погълнати от социалните мрежи и имейлите, губим връзка с хората и себе си. Толкова сме заети в дигиталния свят, че почти сме забравили какво е да намериш тихо
уединение, да слушаш душата си и мислите. В този свят има нещо повече от дребните ни нужди и желания. Любовта е важна. До съвременния индивидуализъм място има и общността. Общността е тонизиращо средство за човешкото същество. Когато се чувства част от нещо, дори болният се подобрява.

Коледа, изглежда, е странен празник.

Докато сме деца, чакаме с нетърпение да дойде и си пожелаваме да продължи вечно. След това навлизаме в юношеството и се бунтуваме срещу семейните навици в стремежа да бъдем различни. Порастваме, живеем в различни ритми, много от радостите на детството ни придобиват формата на стереотипи и сякаш отслабват. Докато дойде моментът, когато нашите собствени деца или от нашето семейство влязат в живота ни. Тогава ставаме по-зрели и в същото време изживяваме парадокса да усещаме нещо много детско в себе си. И така малко по малко Коледа се връща в нашия живот. От деца пазим спомените за Весела и Вълшебна Коледа – спомени, които ни подкрепят в трудни моменти и ги оцветяват в щастливи.

Ирис Душеприказчик

Може да харесате още

Остави коментар