Начало » Предадени и усвоени ценности в семейното възпитание

Предадени и усвоени ценности в семейното възпитание

by For me
0 коментар
semejni-cennosti

Втора  статия от Доброто възпитание – луксът на XXI  век

Наблюдаема е ситуацията, че в много семейства децата нямат право на глас, в други те са изслушвани и изразяват мнението си, анализират се ценности в процеса на семейното възпитание. Продължаваме с илюстрация от семейство на педагози, както бе започнато в първата част на публикациите по темата за семейното възпитание.  Литераторът и дългогодишен директор на училище носи тълковния речник, задава задачи на децата да анализират думите от него, които са използвали в речта си. Това, безспорно, формира умения, а особено при възникването на полемика те помагат много. Работа с речника и подбрани текстове изиграва съществена роля за създаването на собствен изказ и развитие на индивидуалните начини в изрязаването. Сега, в динамичните комуникации, да си адекватен в употребата на изразите и да постигаш комуникативната цел, е повече от необходимо. Съвременници сме на други темпове в общуването, налагат го обстоятелствата на времето…

Овладеният стил на комуникация е от факторите, които подсказват също кога, какво и доколко да бъде изговаряно пред децата. Спор, противопоставяне или остра разпра между възрастните у дома може да породи редица негативни последици в детското съзнание. Децата не са длъжни да търпят нервността на родителите си, не ги напрягайте излишно – това е пагубно!

Ако вие сте в лоши отношения със семейния партньор, не им създавайте грешни представи за семейната среда. Защото те, като се отделят от вас, копират видения вкъщи родителски модел. Неслучайно психолозите подчертават, че  деца, ставали свидетели на грубост, демонстрират грубост и отрицателни прояви в обществото.

Създавайте атмосфера, носеща усещането за празник. Коледа и Нова година са блестящи поводи за това, но не само тези дни, разбира се! Търсете танца и музикално-песенното начало. Работете за оптимизма. Научиш ли децата си на техниките на радостта, след време те ще създават емоционалните домашни пространства, изпълнени с позитивната енергия и действията на празничната оцветеност.

Избягвайте негативните модели – дават отпечатък за цял живот. В семейното огнище има много ценност и ценности, но най-важна сякаш е единицата за благодарност към родителите и рода. Кръвта вода не става, подсеща ни народната мъдрост. Ако погледнем като формула във времето: до 18 години  даваш основа на умен, способен, уверен и вярващ в себе си човек да успява самостоятелно да се грижи за себе си и да се връща в бащината къща. Без да очаква да взема, а да дава любов, покрепа и радост. Една от възможните доказателствени сцени за постигнато възпитание, предадени и усвоени ценности.

Може да харесате още

Остави коментар