Начало » ОГРЕТЕН КАРТОФИ С ТИКВИЧКИ и FRITTATA

Някои българо-италиански рецепти са много близки като вкус и начин на приготовяне, необходими продукти и кулинарно време. Предлагам рецепта от българската кухня, сходна с рецепта от пролетната кухня на Италия.

Необходимите продукти за четири порции огретен картофи с тиквички са 8 средно големи картофа, 3 малки тиквички, перцата на една връзка пресен лук за frittata, половин връзка копър,  3-4 яйца, 200 мл прясно мляко, малка бучка сирене, сол на вкус, олио или помаче, ако ползвате черен пипер.

Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са топли. Настъргваме ги на голямото ренде. На същото ренде настъргваме и тиквичките. Слагаме в тавичка, след като добре са размесени картофите, тиквичките,  копърът и сиренето, което предварително е натрошено.

Нагласяме фурната на 180 – 200 градуса. Когато сместа започне да се позачервява, прибавяме яйцата, разбити с прясното мляко. Процесът продължава, докато се зачерви и уханието на копър изпълни пространството на фурната. 

Поднасяме със зелена салата

За FRITTATA/ ФРИТАТА необходимите продукти обикновено са тиквички, магданоз, босилек, лук, 6 яйца, пармезан. Може да се използва и моцарела. Дозата на продуктите е по преценка на приготвящия  FRITTATA.

Фритатата се прави в голям и плитък тиган. Настъргваме тиквичките, нарязаният лук и магданоз се смесват добре с разбитите яйца. Предварително затопляме олиото или зехтина. Прибавям сместа и намаляме градусите на котлона до умерена температура.  Използваме дървена лопатка, за да установим дали долната страна на фритатата се е запекла.

Когато е порозовяла, затваряме с голям и плосък капак и обръщаме фритатата върху капака. От капака много внимателно изсипваме обърнатата фритата, за да е готова и от другата страна.

Поднася се в много голяма плоска чиния. Разпределяме я, след като преди това е нарязана във вид на торта. Тайната на фритатата ли?! Колкото по-висока искаш да стане, толкова повече яйца трябва да употребиш. И компанията да бъде голяма! 

Предпочитанията често водят към сервиране с богата пролетна салата, в която ароматите на пресните пролетни зеленчуци през юни оказват силно въздействие! 

ДОБЪР АПЕТИТ! 

BUON APPETITO!

Весела Иванова 

Може да харесате още

Остави коментар