Някои българо-италиански рецепти са много близки като вкус и начин на приготовяне, необходими продукти и кулинарно време. Предлагам рецепта от българската кухня, сходна с рецепта от пролетната кухня на Италия.
Необходимите продукти за четири порции огретен картофи с тиквички са 8 средно големи картофа, 3 малки тиквички, перцата на една връзка пресен лук за frittata, половин връзка копър, 3-4 яйца, 200 мл прясно мляко, малка бучка сирене, сол на вкус, олио или помаче, ако ползвате черен пипер.
Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са топли. Настъргваме ги на голямото ренде. На същото ренде настъргваме и тиквичките. Слагаме в тавичка, след като добре са размесени картофите, тиквичките, копърът и сиренето, което предварително е натрошено.
Нагласяме фурната на 180 – 200 градуса. Когато сместа започне да се позачервява, прибавяме яйцата, разбити с прясното мляко. Процесът продължава, докато се зачерви и уханието на копър изпълни пространството на фурната.
Поднасяме със зелена салата!
За FRITTATA/ ФРИТАТА необходимите продукти обикновено са тиквички, магданоз, босилек, лук, 6 яйца, пармезан. Може да се използва и моцарела. Дозата на продуктите е по преценка на приготвящия FRITTATA.
Фритатата се прави в голям и плитък тиган. Настъргваме тиквичките, нарязаният лук и магданоз се смесват добре с разбитите яйца. Предварително затопляме олиото или зехтина. Прибавям сместа и намаляме градусите на котлона до умерена температура. Използваме дървена лопатка, за да установим дали долната страна на фритатата се е запекла.
Когато е порозовяла, затваряме с голям и плосък капак и обръщаме фритатата върху капака. От капака много внимателно изсипваме обърнатата фритата, за да е готова и от другата страна.
Поднася се в много голяма плоска чиния. Разпределяме я, след като преди това е нарязана във вид на торта. Тайната на фритатата ли?! Колкото по-висока искаш да стане, толкова повече яйца трябва да употребиш. И компанията да бъде голяма!
Предпочитанията често водят към сервиране с богата пролетна салата, в която ароматите на пресните пролетни зеленчуци през юни оказват силно въздействие!
ДОБЪР АПЕТИТ!
BUON APPETITO!
Весела Иванова