Начало » Храни, носещи щастие

Храни, носещи щастие

by For me
0 коментар
храни-носещи-щастие

Когато говорим за храни, носещи щастие, в първите позиции застава думата невротрансмитери. С тях нашият мозък подава команди на тялото и органите ни и така функционираме нормално. Набавяме ги чрез храната и е полезно да сме запознати с темата.

От невротрансмитерите пряко зависи психичното, емоционалното ни здраве  – дали сме весели, или ядосани; имаме ли превъзбуда тип еуфория, или сме гневно избухващи…

Храни, водещи до щастие? Те произвеждат в нашия организъм – серотонин, хормона на щастието.

Класацията води шоколадът, богат на какао. Като най-полезен се определя черният шоколад заради наличието на антиоксиданти, минерали и магнезии и действа противораково.

На второ място е бананът, притежава плътна наситеност на магнезий. Съдържа и триптофан  –тази природна аминокиселина подхранва мозъка и е отлична за мускулите. Досещате се, че повечето спортисти хапват банани.

Стигаме до месото. Телешкото стимулира в мозъка невротрансмитера серотонин. Пуешкото, богато на белтъчини, леко и крехко, също съдържа много аминокиселини.

Към състава храни, носещи щастие, се присъединява и спанакът, носител на витамини от група Б, минерали и фолиева киселина.

Заедно с това, което разказахме досега, е добре да знаем, че всичко, изядено с удоволствие, но и мярка, в приятна компания или с любим човек, също доставя серотонин и следователно щастие.

Специалисти препоръчват да се наслаждаваме на всяка хапка и да дъвчем по-продължително за здрава храносмилателна система.

В горещите летни дни се разходихме до един от изворите на силни усещания – храни, носещи щастие!

Може да харесате още

Остави коментар