Начало » От балетната зала до Accademia La Scala!

От балетната зала до Accademia La Scala!

by For me
0 коментар
От балетната зала до Accademia La Scala!

Подрастващо момче се „гърчеше“ под силните ми ръце, за да се оформи красив падьом (онази част от стъпалото, която може да бъде опъната и след това  съкратена). Колко  много сълзи проля това талантливо дете – Филипо! Когато трябваше да „отваряме“ ставите му… Костната система на момчетата е много различна от тази на момичетата.

Как разбрах,  че Филипо има талант и характер: идваше винаги поне половин час преди лекцията по балет, сядаше в един ъгъл, мълчаливо се загряваше и в същото време попиваше всяка дума, изречена от мен. Дисциплиниран, интелигентен, четеше много.  Когато танцува, очите ти остават в него – красив, елегантен, несъвършен в линията на движенията, но много пластичен и  излъчващ хармония!

Музиката и той бяха едно цяло!

Няма да забравя сълзите на майка му, когато й съобщих моето решение и предложението ми Филипо да кандидатства в Балетната академия на Миланската скала. Очите й изразяваха ужас – Филипо е единственото дете на семейство, което живее в съвсем малък провинциален град, макар през лятото да има много туризъм, защото е на  италианския адриатически бряг.

Започнахме ежедневна подготовка, продължи една учебна година. Взехме разумното, но и много рисково, решение да кандидатства с приравнителен изпит и да влезе директно в края на прогимназията – да бъде подготвен от мен по тригодишната академична програма на световноизвестната Accademia La Scala! 

Беше прекрасен пролетен ден в началото на май, когато отидохме на изпита. Резултатите излязоха напечатани и залепени от вътрешната страна на портата на Accademia.  Филипо влезе заедно с майка си, реших, че ще бъде по-разумно да не се блъскам и аз, но те не излизаха..

Влязох и ги намерих прегърнати – и прегръдката стана ЕДНА! Дълга, силна и за цял живот!

Трудът, сълзите, мечтите за големия световноизвестен град се бяха сбъднали!!!

Минаха години в действие и постоянство, успехи и разбира се, някои разочарования, но Филипо се превърна в професионалист. Стана солист балетист в Сиена, където продължава да бъде забележителен в балетна трупа.

По Коледните празници дойде при родителите си. Нали сърцето тегли натам, където си отраснал.

Поканих го да направи семинар в нашата, в неговата балетна школа, от която започна. Веднага се съгласи. Уговорихме се за ден и час. Дойде с колата си да ме вземе от къщи. Сякаш не са минали тези години и сме се разделили преди ден-два.

Поканих колежки с техните ученички, така успях да заплатя труда на Филипо! Изкуството в този критичен момент за всички е най-ощетено. Децата и семействата се държат все едно нищо не се случва, но ако погледнеш в очите им, се чете всичко… 

Лекциите минаха прекрасно, очите ми блестяха от щастие и благоговение, възхищение към човека – млад мъж, талантлив, трудолюбив, смирен и обичащ ме! Благодаря, че бях здрава и успях да изградя всичко това с труд, постоянство и вяра!

Чест е за всички ни, че и сега, дори и на течение, сме в балетната зала и преодоляваме трудностите и несгодите,  а те – повярвайте ми – са много!

Балетът е красота и въздух!

Дишайте!

Може да харесате още

Остави коментар