Начало » Ползите от ябълката

Ползите от ябълката

by For me
0 коментар
Ползите от ябълката

Любопитството и обкръжението на близките водят детето към опознаване на света. Имахме ябълкови дървета. Първата опитана ябълка създаде пиперливо усещане на слюнчените жлези. Беше зелена, сладко-кисела.

От дядо, посветен в свойствата на плодовете, разбирах за ефекта им. Има твърдение, че ако всеки ден изяждаме по една ябълка, допринасяме за  здравето си и подпомагаме храносмилането, кръвообращението и високата концентрация на антиоксиданти. Ябълката притежава фибри и пектин, витамин C, B2, B6, E.

Витамин А е особено важен за зрението и кожата. Витаминът на апетита е витамин B2. В обмяната на мазнините участва витамин B6.

Витамин Е  еантиоксидант, действащ отпускащо на целия организъм.

Медиците усилено препоръчват за сваляне на лошия холестерол да се консумира пектин от ябълка или на прах. Мощните антиоксиданти подпомагат в борбата с рака, забавят процеса на стареене. Препоръчва се да не белим ябълката  – в кората се съдържа най-голямото количество витамин C, а и флавоноиди.

Ако обичате този плод, със сигурност ще усетите как „остъргва“ стомаха, помага при лениви черва, създава здрав имунитет, почиства зъбната плака, намаля риска от диабет. В България  има различни сортове ябълки – „Златна превъзходна, изцяло зелената сладко-кисела „Грени“, „Смит“, червената „Фуджи“, „Пинова“, „Ред Чиф“. Отглеждането на много сортове у нас ни дава възможността за избор, когато я предпочитаме пред цитрусите. В ябълката се съдържа  90 % вода, което е и много подходящо за хидратация на организма.

За родина на ябълката е приеман районът на Хималаите, а култивирането й става в Мала Азия. Най-високия селскостопански пик придобива през XX век. Ползите от ябълката са значителни. Консумацията й го потвърждава.

Може да харесате още

Остави коментар