Начало » Дисциплината – фактор за успеха!

Дисциплината – фактор за успеха!

by For me
0 коментар
дисциплината-фактор-за-успеха

Постоянството и дисциплината – ето две от най-тежките задачи за съвременния човек, живеещ във водовъртежа от опции. В ерата на високите технологии всичко идва по най-бързия начин: кликваш и си поръчваш храна, пазаруваш онлайн. Не се налага да изминаваш потребителско разстояние, да обикаляш магазини, без много усилия ставаш притежател на заявените стоки. Може да не чистиш, а да си наемеш чистачка или да придобиеш робот прахoсмукачка.

По-ранните генерации помнят, че „мързелът” стоеше сравнително далече при тях още от детството. На десет например започваш да помагаш вкъщи. Възпитан ли си да можеш, не ти харесват оправданията…

Изкуството и спортът изискват тренировки. Идва популярната латинска сентенция Repetitio mater studiorum estПовторението е майка на знанието. Свириш на пиано, искаш да научиш произведението, трябват репетиции; повтаряш го, докато го превърнеш в усвоено, в автоматизирана способност. Същото е и в спорта и танците.

Дисциплината носи успехи, последователността гарантира постижения. Условията на съвременния свят затрудняват спазването на режим, формирането в модели на дисциплина. От ранна възраст детето има достъп до устройства, за които понякога дори във фантазията си не допуска, че съществуват. Според светогледната нагласа на родителското тяло то отрано прави контакт с изобретенията на техниката. Нека уточним – да си модерен, е едно; да изпреварваш времето в употребата на онова, което следва да използваш след години, съвсем друго!…

Съществува мнение, че практикуването на спорт, изкуство – инструмент или танци, и процесите, свързани с насоченост към определено постижение, формират дисциплина. Да, формират – практиката го доказва!

Когато детето е насочило енергията си концентрирано, трупа умения, има двигателна активност, то е предразположено към по-добро здравословно състояние и житейски успехи след адекватно решаване на ситуациите.

Свободията води до анархия и разбити мечти. Дисциплината – вътрешно състояние на личността с външни прояви, носи резултатност. Овладяна ли е като техника и прилага ли се в последователност, тя се превръща в константна предпоставка за ефективни постижения!   

Може да харесате още

Остави коментар