Начало » По-малко се хранете, повече се движете

По-малко се хранете, повече се движете

by For me
0 коментар
По-малко се хранете, повече се движете

Движението е живот! Важно е да не забравяме тази максима. Организмът ни се нуждае от въздух, храна и сън, за да функционира добре и здравословно. Преяжда ли човек, по-ленив става.

Свикнали сме да мислим, че доброто храносмилане идва, ако след хранене сядаме или лягаме. Имаше доскоро спорове по темата: кое е по-правилно – да се раздвижиш след ядене, или да легнеш. Всеки организъм е индивидуален, но  разходката е препоръчителна и помага!

След празничните трапези много хора се оплакват от лошо храносмилане и тежест в стомаха. Винаги съм усещала организма ми затруднен след обилно преяждане. Това е тежък процес за целия организъм. Обърнете внимание на храните, които ви унасят към сън след хранене. Явно тези храни не са за вас.

Моят дядо, учител по химия,  живя до 95 години. Преклонна възраст! От него получих много ценни знания и по традиция ме следват повелите му. Една от тях – дъвчи, брой до тридесет и нека храната да се превърне в кашичка. Повечето проблеми в стомаха стават от недобре сдъвкана храна…

Докато се храниш, по-малко говори, а повече дъвчи. Като се храниш бавно и сдъвкваш, не е необходимо да мине много време, за да усетиш ситост. Двадесет минути са необходими на мозъка, за да бъде усетена ситостта. Движението, дори малка разходка, подпомага перисталтиката и дава достатъчно количество кислород към клетката, за да протече процесът по-леко.

Заобичайте движението – вашето тяло ще ви е благодарно!

Може да харесате още

Остави коментар