Начало » Ралито

Ралито

by For me
0 коментар
Ралито

Когато едно дете види брандиран спортен автомобил, модифициран като бегачка, която профучава край него, най- вероятно никога няма да се отскубне от вируса, наречен рали. Навлезе ли бензинът в кръвта, е любов за цял живот. В България и по света този спорт датира от самото създаване на автомобилите, оборудвани с двигател с вътрешно горене. От десетилетия наши градове дават домакинство на ралита. Класическите за мотор спорт са Шумен и Сливен. Спортни форуми се реализират и във Варна, Пловдив, София, Видин, Габрово. През годините те също са били домакини на рали.

У нас има няколко типа автомобилни състезания. Най-известните са рали, рали спринт, високопланинско изкачване и пистов шампионат. Автомобилите в тези дисциплини бележат сходство помежду си, а правилника за конкретните модификации го определя Автомобилната федерация. Ралитата, които влизат в европейския, балканския или източноевропейския шампионат, се определят от регламента на Световната федерация по автомобилизъм (FIA). Тя организира и най-популярните мотор спорт състезания в света, като световния рали шампионат Формула 1 например. Дисциплината рали се провежда в два или три състезателни дни, а състезанието е разделено на няколко специални етапа, при които на автомобилите се засича точното време за преминаване. Между специалните етапи има преход, през който състезателните автомобили са участници в движението, ръководещи се по правилата на КАТ. За всеки етап състезателният автомобил преминава по възможно най-бързия начин и се засича времето на участника. Победител в състезанието е екипажът, който след сбора на всички етапи е преминал за най-кратко време.

Рали спортът е екипна игра и ключово значение за цялостното представяне на екипажа има професионализмът на отбора. По време на дисциплината рали в състезателния автомобил са пилотът и навигаторът, а на тренировките преди състезанието екипажът преминава през специалния етап и описва подробно всеки завой, прави отсечки и работи по други особености. При състезателното преминаване през етапа пилотът е силно концентриран в управлението на автомобила, навигаторът чете записите. Така се получава синергия между автомобил, пилот и навигатор.

Остави коментар