Начало » Рождество Христово и нашето хранене в празничните дни

Рождество Христово и нашето хранене в празничните дни

by For me
0 коментар
Рождество Христово и нашето хранене в празничните дни

Михаил Христов,
специалист по храни, хранене и диететика

Отново сме в навечерието на този наистина светъл християнски празник. И поне в тези дни е добре за нас да се замислим за истинските неща в живота, за нещата, които не са временни, а са с вечна стойност! Чие раждане празнуваме – на някой големец, на някой цар или което и да е земно величие? Не е ли това раждането на Величието на небесата, Спасителя, който те е изкупил от греховете ти? Това е Човешкият Син, както сам Исус нарича Себе си. Той е 100% човек и 100% Бог!

Независимо че Библията не ни дава указания за точната дата, на която се е родил Исус, целият християнски свят празнува Рождество Христово именно на този ден. И вярвам, че това  пак е за Божията слава! Неслучайно не използвам другото име на този празник (Коледа), защото в него не се съдържа Христовото име (за разлика от името на английски – Christmas, в което всеки знае, че Christ е Христос). Като говорим за раждане, не можем да не разберем и оценим, че никое друго раждане на тази земя не е сложило начало на ново летоброене! Днес, за съжаление, механично казваме пр.н.е. и от н.е., без да се замисляме! И отново в английския език това разделение е по-показателно по отношение на причината, като пак включва Христовото име, а именно BC и AD, съответно „преди Христа“ и „след Христа“ (или от лат. буквално „в годината на Господ“). 

Е, тогава какви трябва да бъдем ние, като знаем тези факти? И в частност, как да се храним по тези празници (и в останалите дни), че да не изпадаме в крайности и да не вредим на себе си?

Ами какво ни казва най-големият авторитет – Божието слово (Библията) чрез ап. Павел по този въпрос: „И така, ядете ли, пиете ли, вършите ли нещо, всичко вършете за Божията слава“ (1 Коринтяни 10:31). Как да разбираме и прилагаме това в живота си?

Първо, пак стигаме до същината на празника! Така ли трябва да го разбираме – само ядене и пиене, и това е! (Същото правим и с Великден!) Както някои казват: „Това ще ни остане!“, а други: „Хайде, наздраве, че ще забравим за какво сме се събрали!“. И за какво сме се събрали?

Да, човекът, за разлика от животните, отдавна е превърнал храненето от необходимост в наслада. Често го използваме и като средство за общуване. В това няма нищо лошо и е съвсем естествено. При всички тържества, събития и други събирания винаги има и трапеза.

С какво злоупотребяваме обаче и кои са най-големите рискове на трапезата? Най-общо, това са прехранването (преяждането), нездравословните храни, лошото комбиниране на храните и не на последно място, злоупотребата с алкохол.

Първо, трябва да посочим преяждането. Известно е, че хората по света, които преяждат, са значително повече от хората, които гладуват! (Справедливо, нали? И тук грехът си е казал думата!) Това, което е необходимо за справяне с проблема, е самоконтролът и чувството за мярка. Много полезно е правилото за 70% и максимум 80% запълване на стомаха. Това практикуват обикновено и дълголетниците. 

Второ, като рискови за здравето храни можем да посочим следните: рафинирани въглехидрати (всички изделия от фино бяло брашно и бяла захар*), трансмастни и трансформирани омега-6 мастни киселини: маргарини, хидрогенирани растителни масла (мазнини за тестени сладкиши и закуски), зеленчуково олио, повечето преработени и пържени храни, като пържени картофи, пържени пилета, пакетирани печени храни, бърза храна, някои замразени готови храни, чипс, понички, бисквити, курабийки, сладкиши, бонбони, вафли, крекери, солени бисквити и други преработени храни; пържени, опушени и особено панирани храни, пържени ядки или други храни, съдържащи или приготвени с неподходяща за съответната цел мазнина, подложена на нагряване; морска храна (морски дарове) – всички освен риба. А между другото, последните са библейски нечиста храна (както разбирате, не според някой диетолог или друг специалист, а според Бог!). Не е случайно, че те са претендент за алерген №1 от този вид храни!

* Нещо много важно за имунитета: захарта и изделията, които я съдържат, отслабват значително имунната система, а най-малко това можем да искаме в тези смутни времена!

Е, нека не се стряскаме от този списък – това са просто фактите и е добре да се съобразяваме с тези неща в ежедневието. Все пак, в празнични дни можем да си позволим някое изключение, но нека да бъде умерено. Това може да придаде на празника една допълнителна сладост! Не е добре и да бъдем съвсем крайни!

Трето, неправилното комбиниране на храните. То е пряко свързано с количеството им в един прием. Обикновено при малки количества това не създава проблеми при повечето хора. Но всеки обикновено си знае кои комбинации са проблемни за него и че трябва да ги избягва.

Няколко думи за алкохола, с който масово се злоупотребява в България. Това, между другото, е един от факторите, определящи общо нездравословния хранителен модел на българина. Ако трябва да припомним дневните количества, които се допускат при така определената умерена консумация на алкохол, те са следните: за високоалкохолна напитка – 40 – 50 мл, през ден; за вино (сухо) – 150 мл, през ден; за пиво (бира, наливна) – 380 мл, през ден.

Тук е важно да знаем, че комбинацията на алкохол с кофеин е рискова, защото е токсична! (Както някои пият кафе, за да изтрезнеят!)

Какво да правим, ако сме нарушили тези принципи и сме претоварили храносмилателната система и/или черния дроб (с алкохол)? Препоръчва се разтоварващ режим с по-леки храни, като плодове и зеленчуци (винаги добре измити или обелени), повече течности и най-вече добра вода. При евентуален махмурлук (най-често се получава от химикалите, с които се обработват напитките) добро средство е зелевият сок (от ферментиралото зеле). За подпомагане на детоксикацията се препоръчват разходки на чист въздух – най-вече в планината.

Е, в края на краищата, ние сме свободни хора, защото това е висше право във всемира! Но какво ни казва пак ап. Павел – Всичко ми е позволено, но не всичко е полезно. Всичко ми е позволено, но не искам да съм подвластен на нищо(1 Коринтяни 6:12).

И така, нека скромно, смирено, с подобаващо благоприличие да посрещнем този уникален християнски празник и това да бъде за Божията слава! Амин.

 

 

 

Може да харесате още

Остави коментар