Начало » Сицилянска енергия и дух

Сицилянска енергия и дух

by For me
0 коментар
Сицилянска енергия и дух

Още като стъпиш на сицилианска земя, усещаш силната енергия. Посреща те средиземноморски климат с мека влага и усмихнато слънце. Остава в сърцето ти топлината и енергията на острова. Топли, сърдечни и приветливи италианци се усмихват и ти пожелават приятен престой и те изпълват с енергия.

Кацнахме в Катаня. Веселото слънце огряваше палмите и се откри на хоризонта вулканът Етна. Когато започна екскурзията ни, се озадачихме от странното шофиране на местните. Абсолютно си карат по своите правила… Повечето коли са задрани и ожулени, защото никой не се впряга за ламарините им. Минахме по безброй зеленчукови пазари, след тях много обелки от зеленчуци, и цветарски сергии. Интересна енергия! Беше неописуемо да пипнеш сицилиански портокал и да погледнеш отрупано дръвче с портокали, маслинови дръвчета, мандарини и много финокио. В град, пълен с туристи, първото впечатление е, че почти на всеки ъгъл има катедрала. Има амфитеатър, отворен само по няколко часа през деня, и безброй забележителности. На централната част на самия площад е огромна катедрала и статуя на слонче – всички се снимат с него за късмет. Улиците са дълги и напомнят за права линия – от началото виждаш до края морето. След слона статуя идва фонтан, примамващ игриво туристите с прекрасните си миниводопадни структури.

В катедралата извадихме късмет – течеше служба. Величественият свещеник пораждаше духа на тържествения дитирамб в чест на Създателя, а хората около нас бяха паднали на колене, молейки се. Хорът, нежен и лиричен, придаваше нотка на свързаност и дълбоко преклонение. Енергията в католическия храм бе вълшебна. Вярата се усеща с всяка клетка от тялото.

Разходихме се по главната улица… Сладкарници и ресторанти, чакащи да посрещнат туристите. Ти си в сицилианска среда! Предстоят ни още разкази за острова на топлината и спокойствието, за средиземноморските сицилианци.

Може да харесате още

Остави коментар