Начало » Сицилия – архитектура, темперамент, блюда

Сицилия – архитектура, темперамент, блюда

by For me
0 коментар
сицилия архитектура

Споделих, че не съм била в Сицилия. Отново колко е малък светът, нали! „Непременно трябва да видиш Катания!“ – хората се оказаха сицилианци.

С голямо удоволствие се качвам на самолета. Подаръкът за рождения ми ден – визита по мой избор до град в Италия. Платихме си само самолетното пътуване: спането и закуската бяха в подаръка. Моят рожден ден – по Великден! Отпътувахме от Венеция. В Катания кацнахме на Свети четвъртък. Посрещна ни фамилно хотелче в самия исторически център на града. Една къща и само 4 стаи за гости! Къщите в големите италиански градове са надвесени над улицата, дворът е отзад. Почти винаги е много малък, ако изключим богаташките къщи…

Втурнахме се да опознаваме града. Предпразнично и много шумно, като всички италиански градове, но много забавно. В Южна Италия не държат толкова на модата и с какво са облечени, докато италианският Север е световното средище на модата – Милано, Верона, Падуа… Индустриализацията е довела до това видимо различие в тази прекрасна страна.

Хората в Катания и цялата Сицилия са много вярващи. Катедралата, срещу която беше закуската ни в едно барче, е посветена на Света Агата, патрона на Катания. Храмът е разрушен при земетръс през 1693 година. След това реставриран и е архитектурно изобилие от гранитни колони, взети от римския амфитеатър в града.

Тръгнахме да търсим гробницата на композитора Винченцо Белини. Като влизате от дясната врата на катедралата, гробницата ще ви се падне отдясно, пазена от ангел! Катедралата се намира на пиаца Дуомо, VIA VITTORIO EMANUELE, и е една от най-красивите църкви в Сицилия. Посетете родната къща на композитора Белини!

Италия и особено сицилианците обичат операта. Техните празници са изпълнени с музиката на големите им оперни композитори.

А заговорим ли за празници, разбира се, че ще седнем и на трапезата от типичните сицилиански блюда.

LE BRIOCHES SICILIANO CON MARMELLATA E GELATO за закуска!

PASTA ALLA NORMA за обяд или вечеря.

Canolo e granita за десерт.

Caponata като предястие.

Кус кус ai frutti di mare.

Pesto alla trapanese.

И много риба!Сицилия е на две морета!

Закуската ни срещу катедралата Santa Agata не беше в цената на стаята, това си е Сицилия!

Приятно пътуване!…

Туризъм в текст, дарен от Весела Иванова

Може да харесате още

Остави коментар