Начало » Сънят

Сънят е от най-мощните и лечебни състояния. Лишаването от него носи отрицателно въздействие. Чудим се защо ни липсва добрият баланс, ако не сме се наспали: нервната система не се справя с количеството натрупан стрес в ситуациите от ежедневието.

Сънят, ако е качествен, регенерира организма и доставя добра кондиция. Колко часа сън са ни необходими, за да имаме повишена функционалност? Наблюденията показват, че това е относително и зависи от типа на човека и неговия организъм.

Според медицинската теза сънят от десет до дванайсет преди полунощ е лекарство за тялото. Затова е препоръчително да се вечеря по-рано, за да не бъде затруднявано храносмилането

Как заспиваме, също е от важно значение. Ако не сме придобили техниките да успокояваме ума и нервната система, може да възникне проблем при заспиването. Отработен модел е тонизиращият душ преди лягане. Водата притежава лековита, пречистваща мощ. Някои се настройват да заспят с книга в ръка, други отстраняват каквито и да са звуци или светлини, пораждащи дразнение.

Намерим ли нашия начин за спокоен сън, успяваме да сме по-оптимистични и да гледаме по-лежерно на ситуациите, създаващи ни вътрешно напрежение. Причината за безпокойството на ума е в многото тревожни мисли. Ние не забелязваме дори как сами се стресираме и изпадаме в объркване. Спокойните мисли преди сън осигуряват на организма необходимия сън. Това води и до по-еластична кожа, по-голяма степен на релакс и уравновесеност.

Може да харесате още

Остави коментар