Начало » С психолога за Коледа

С психолога за Коледа

by For me
0 коментар
С психолога за Коледа

От всички празници именно Коледа за мнозина е най-трудният в годината. Времето, когато изпитват чувство на тъга и често депресия. Психолози, психиатри и други здравни специалисти съобщават за увеличаване на страдащите от депресия по време на Коледа.

Коледният дух е много весел, с коледни песни, празнична украса, празнични ястия и подаръци. Тази щастлива коледна идилия може да засили всяка празнина, която усещате в живота си. Освен това Коледа днес се превърна в много материалистичен празник. Това затруднява хората, изправени пред финансови затруднения. Така че има много различни причини, които може да доведат до тревожност, стрес и депресия по Коледа.

Съвети за Весела Коледа

Не се насилвайте да бъдете щастливи по време на Коледа. Ако имате лични причини да не сте щастливи, признайте ги и ги приемете. Отричането на емоциите не помага. Бъдете прощаващи и честни със себе си.

Не приемайте „перфектния“ образ на Коледа. Намалете очакванията си за това – какво „трябва“ да бъде Коледа, и се съсредоточете върху това, което наистина искате. Няма правилно или грешно. Не се сравнявайте с това, което правят другите хора и други семейства. Съсредоточете се върху това, което е най-добро за вас.

Бъдете с хора, които ви карат да се чувствате по-добре. Избягвайте хора, които ви правят по-депресирани. Хората, които ви приемат такъв, какъвто сте, без никакъв, натиск също са тези, които ви карат да се чувствате по-добре. Опитайте се да бъдете близо до позитивни хора.

Почивайте и спете, когато имате нужда. Ако тялото ви е по-спокойно, тогава и вие ще се почувствате по-силни. Погрижете се за вашата диета. Яжте умерено и избягвайте прекомерния алкохол. Прекомерният алкохол може просто да прикрие проблемите ви за известно време, но след това ще се почувствате по-зле.

Ограничете парите, които ще харчите за подаръци, и броя на социалните събития, където ще присъствате.

Поставете си реалистични цели, за да не се преуморявате. Хубаво е да се пекат сладкиши по Коледа и да се почиства къщата, но не много, за да не донесе умора. Ако изпитвате удоволствие от тях, направете ги. Ако сте твърде уморени, тогава купете готови сладки или изобщо не.

Съсредоточете се върху това, което имате в живота си, а не върху това, което нямате. Не се фокусирайте върху несбъднатите мечти и загубите. Признайте какво сте постигнали. Обърнете се и правете неща, които ви интересуват и забавляват. Ако имате нужда от промяна, направете нещо, което никога досега не сте правили.

Съсредоточете се върху чувствата на обич, доброта, щедрост и чувството на благодарност към хората, които са в живота ви. Дайте на тези, които обичате, най-скъпия подарък – време с тях и вашето значително присъствие. Насладете се на всеки момент по автентичен, прост и директен начин. Може би тук се крие по-дълбокият смисъл на Коледа.

Поставете музика в къщата си и я пуснете в танца! Музиката и танците помагат за подобряване на настроението, научно доказано е. Така че включете любимата си музика и танцувайте! След известно време ще се почувствате по-щастливи, весели и пълни с енергия. Ще освободите напрежението, което може да имате, и ще се почувствате покрасиви. Още по-добре, танцувайте с партньора или семейството си и ще си прекарате страхотно. В същото време ще сте направили някои упражнения у дома!

Коледа е време, което ни дава възможност да се почувстваме отново като деца

По безгрижен и вълшебен начин, да избягаме от забързания ритъм на ежедневието и да си припомним духа на любовта и солидарността – не трябва да забравяме, че това не е единственото време, подходящо за подобно нещо. Коледа, Великден, рождени дни, специални празници – все уникални възможности за прекарване с тези, които са най-скъпи за нас, но не трябва да са единственото време, което прекарваме с тези, които обичаме. Да си обещаем, че ще посветим повече време на семейството, приятелите, себе си и Бог дори. Нека внесем веселието и действията на даване, споделяне и вълшебстване през цялата година, а не само в един ден от календара. Да уловим Коледния дух и да го превърнем в целогодишно състояние. И не забравяйте, подаръците не са демонстрация на благополучие, а наричане за изобилие и обич.

Благодарим на Ирен Велкопулос – Ирис за дарената информация

Може да харесате още

Остави коментар