Начало » Детски травми

Детски травми

by For me
0 коментар
детски-травми

Травмите от детството са назовавани и детски травми. Проблемно е обаче, че те не се изчерпват с годините, когато човекът е в детска възраст. И с излизането от нея да отшумяват.

Тези травми носят много болезненост. Дълбока детска травма е състоянието, че детето такова, каквото е, не е достатъчно добро. Много родители буквално правят погрешни сравнения на децата си, обиждат ги и ги оценяват ниско, съпоставяйки ги с връстници.  Изискват от своите деца високи постижения и способности. В резултат детето започва да се свива и да се комплексира. Грешни поведенченски ходове и са налице детски травми с гарантирана продължителност и дълготрайни последици!

Неодобрението от ерудирания баща, ако сте на 16 например,           води до появата на тежка комплексираност.  Едно е да търсиш дисциплината и да я следваш в схващането ти за възпитание на детото, друго е да залагаш на атакуващия „стил” и да изпускаш линията на конструктивното действие.   И ако придобиеш травмата, че не си достатъчно добър, идва постоянното търсене на признание. Търсиш го от партньора, приятелите и започваш да работиш много и много, за да се докажеш, че си значим и достоен да те гледат с уважение.

Комплекс за малоценност! Резултат от детски травми. Обикновено си с партньор, който те унижава, вади само негативните ти страни. Никога не си доволен от това, което е в момента, и винаги си казваш:  „Аз мога и повече!”, без да вземаш предвид в какво състояние си.

В други наши текстове говорихме за баланса. Ето, той пак идва като необходимост. Истинската обич е в него – да има дисциплина, но и да приемате същността на детето ви.

Детски травми – как да не се допускат или, ако са допуснати, по възможност да бъдат преодолявани?

 Първо, осъзнаване на човека. И много любов, разбиране, приемане и вяра. Всеки от нас е преминал през различни болки, опит, носи белезите от детството си като зараснали рани…

Нека излекуваме себе си, ако сме възрастен и сме се осъзнали, че допускаме травмите да вземат превес над нас. Да се насочим към психолог или ментор по личностно развитие! Решения има… Знаете онази фраза – щом има проблем, има и решение.

Генерирайте оптимизъм, най-хубавите промени стават с позитивна мисъл и вяра.

Детски травми – нека сме съсредоточени да не ги допускаме у нашите деца. Несъмнено това е правилният ход, вместо впоследствие да търсим изхода от ситуации със сложна структура. И все пак, решение на проблемите има. Съвремената наука предлага различни възможности в сферата на психологията, психоанализата, на личностното ни развитие!

Може да харесате още

Остави коментар