Начало » Енергията на цветовете

Енергията на цветовете

by For me
0 коментар
energiq-na-cvetovete-

Често сякаш търсим енергията на цветовете. Поглеждаме към ярките. В много модни тенденции, и то от години, цветните принтове имат водеща роля.

Топлите цветове, жълто, оранжево, червено, са наситени с напрежение и привлекателност. Използвайте ги като важен фактор в облеклото си, те изпъкват.

Студените, синьо, тюркоазено, виолетово, придават елегантен вид, но и строгост.

Зеленото балансира между топлите и студените цветове, а като неутрални се проявяват бялото, черното и сивото. Енергията на цветовете и символиката им имат съществено значение.

Кафявото олицетворява самия живот, но по пасивен начин. Много дизайнери го възприемат за скучен цвят, а всъщност той създава усещането за спокойствие, топлота и уют. Хората, обичащи да носят този цвят и бежовата гама, са сигурни, надеждни и стабилни.

Червеното, цветът на огъня и кръвта, се свързва с енергия, здраве, сила, власт, мощ, решителност, страст, желание и любов. Най-емоционално наситеният цвят зарежда с усещането за топлина.

Има висока видимост и затова се използва за обозначение на опасност, високо напрежение и обикновено отблъсква чувствителните и срамежливи хора. Активиран е и като символ на смелост – неслучайно присъства в много национални флагове. Хората, обичащи и обличащи червено, са изявени лидери със страст, горят в живота си и винаги са желани в компания.

Оранжевото, то носи топлина и портокалови нюанси, го свързваме със слънчева радост, а символиката му се изразява в очарование, ентусиазъм, креативност, успех, насърчение.

Този цвят стимулира доверие, толерантност и чувството за общност. Предпочитанията на младите хора към него са видими.

Ролята на най-светлия основен цвят принадлежи на жълтото. Тук е усещането за движение и нерядко жълтото доминира пред другите цветове. Наричан весел цвят, главно го асоциираме с излъчването на Слънцето.

Жълтото символизира интелект и внимание към детайла. Създава затоплящ ефект, предизвиква бодрост, стимулира мозъка.

Зеленото ни отвежда в лоното на природата и плодородието. Благоденствие, хармония, спокойствие и щедрост. Притежателите на зелени дрехи са стабилни, издръжливи, надеждни, великодушни и свежи. Зеленото има голяма лечебна сила. Означава безопасност и олицетворява сигурност.

Синьото ни приближава към безкрайносттта, символизира искреност и лоялност. Внушава важност, увереност и консервативност. В корпортивна среда е разпространило тъмния си нюанс. Синьото поражда състояния на мечти особено когато човекът е загледан в синьото небе.

Безгрижен, позитивен цвят, който асоциираме с релакс, се явява розовият, микс от бяло и червено. Ако щете и асоциацията със сладникавост и  популярния розов захарен памук…

Розовото е предпочитано от нежните и интровертни хора.

Забавление, празничност и тържественост виждаме в лилавия цвят. Необичаен и магичен, той стои в близост с кралски особи. Символ на власт, благородство, богатство, самочувствие, независимост. Лилавото е цвят на крайността – затова или го обичаме, или го мразим.

Приеман за цвета на съвършенството, неслучайно ангелите са бели, бялото държи водеща позиция в света на модата. Носи светлина, доброта, невинност. Насърчава към пречистване на мислите и умствена яснота.

Черното, цветът на мистерията и отрицанието, съдържа песимизъм. Свързва се с драматичност и страх. Изтънява фигурата и дори може да скрива излишни килограми.

В този цвят стои желанието за власт, наложено като мода от дизайнерите за стил, класа, престиж. Цветът на сянката, мракът и нощта, черното е отрицанието на светлината.

Елегантен и престижен цвят, чрез него човек показва, че иска да бъде различен, официален. Комбинира се идеално – цвят на стил и сила, контрастира с ярките цветове.

Помислете вашият гардероб от какви дрехи е съставен. В него е енергията и символиката на цветовете. Самоанализирайте се, за да се доопознаете!

Може да харесате още

Остави коментар